Den något fuktiga sensommaren 2006 avslöjade mycket tydligare än vanligt det Arvid Sandell och andra har forskat kring: att ett flertal av namnen på badgästkartan från 1892 en gång var målade på de platser som angavs på kartan. Vissa av de där målningarna har varit klart tydliga, som den som visar mot Stångehufvud, men andra har man bara med viss fantasi kunnat ana.
När lavarna nu växte på ett något ovanligt vis blev t ex namnet Assuan tydligt identifierbart. Namnet blev till av att hjärnforskaren Gustaf Retzius på platsen ansåg sig se en viss likhet med det Assuan han och hans fru hade besökt på sin bröllopsresa.

Hur det är med den där likheten med Assuan är jag inte rätt person att bedöma. Jag kan dock gissa lite kring hur de där målade namnen kan ha sett ut. Kanske var det som på bilden till höger? I vilket fall som helst anser jag att de där namnen åter borde målas dit, eller markeras på annat vis. Stångehuvud hade inte existerat så obrukat som idag utan badgästernas behov. Det är i mitt tycke det som ska uppmärksammas, och inte främst vissa biologiskt intresserades stora iver att leta fram fler arter att skydda. Stångehuvud är inte på något vis unikt växtmässigt. Det är statusen som badgästområde som är det stora värdet.
ASSUAN
(klicka gärna på bilderna för större storlek)