Semester i Lysekil

År 1892 gav William Widgery Thomas Jr(1839-1927) ut sin bok "Från slott och koja. Minnen från en flerårig vistelse i Sverige". Boken, som samtidigt kom ut i Amerika under namnet "Sweden and the Swedes", beskriver ingående Sverige och svenskarnas kynne. Man får t ex lära sig hur svenskarna trafikerar gatorna i huvudstaden och hur dom prutar i butikerna. Då W. W. Thomas var en mycket känd och omtyckt person hade han möjlighet att röra sig i socitetskretsar. Hans ställning i Sverige byggde till stor del på att han 1870 for till Sverige och hämtade 51 immigranter som bildade staden New Sweden. Thomas bodde några år bland svenskarna.
Han kom till Sverige som amerikansk konsul i Göteborg 1863 och stannade i tre år där. 1889 utnämdes han, efter republikanen Harrisons vinst i presidentvalet, till amerikansk envoyé (ambassadör) i Stockholm. 1894 kallades han hem efter demokraternas valvinst men redan 1897 var han tillbaka efter att republikanerna åter tagit makten. Han stannade sen till 1905 då han tog avsked. Under tiden i Sverige gifte han sig med Dagmar Törnebladh, och paret fick tre barn. När frun avled 1912 gifte han om sig med Aina Törnebladh, syster till hans första fru.
Men nu till den egentliga anledningen att skriva detta. I hans bok från 1892 finns ett långt kapitel om hur det var att semestra i Lysekil . William W Thomas hade en så hög social och ekonomisk ställning att han kunde frottera sig med samhällets ledande personer, kungen inräknad. Detta gör hans beskrivning av badlivet i Lysekil till väldigt läsvärd. Att han dessutom såg som sitt uppdrag att dokumentera och nedteckna vad han såg och upplevde har gett oss en av de bästa texter jag har läst om det äldre Lysekil och dess omgivningar. Att hitta en 112 år gammal bok i utmärkt skick på en loppmarknad för det facila priset tio kronor är aldrig fel. Att sen hitta en så här trevlig artikel om Lysekil i den är alldeles för bra för att hålla för sig själv. Boken är inte särskilt lätt att få tag i så därför har jag lagt några kvällar på att skanna in texten med en textinläsningspenna (för att inte behöva bryta för mycket i boken) och fotograferat av bilder och illustrationer.

Texten med illustrationer och bilder

Texten utan illustrationer och bilder (för de som bara vill läsa texten)

"The Thomas Memorial Library" har givetvis information om sin grundare.

Project Runeberg (http://www.lysator.liu.se/runeberg) har skannat Nordisk Familjebok och där finns en lång beskrivning av W.W. Thomas.

Lite om hur den svenska kolonin i Maine kom till.