Hålvägen vid Fjälla

Ett hålvägssystem blev till när någon använde en väg tills den hade nött sig ner genom marken så mycket att den blev oanvändbar. Då startade man på en ny väg. Till slut blev ju väghållningen bättre och mer permanent, men spåren efter de äldre vägarna blev kvar. Vid Fjälla är det inte så där jättetydligt som till exempel norr om Ulricehamn i Västergötland, där trafiken på det som en gång var huvudleden mellan Halland och Vänern byggde upp ett mycket stort hålvägsystem. Om man nu vågar sig på att lämna tryggheten i Bohuslän för de vilda skogarna i Västergötland kan hålvägarna där rekommenderas.

Fjällas hålvägar är nog till viss del spår av den trafik som en gång gick norrut längs Gullmaren. Finsbo (gamla stavningen) färjeläge är ingen nyhet från 1975 utan användes t ex av bispen Jens Nilsson 1594 på sin visitationsresa i Bohuslän. Han tog dock vägen om Ulseröds gård och använde inte vägen via Fjälla. Det kan ju också ha varit trafik mellan t ex färjelägena vid Alsbäck och Finnsbo som bidrog till hålvägen.

På 1600-talet kom de första lagarna om skjutsstopp och väghållning, och på främst 1700-talet förbättrades vägnätet kraftigt. De där mer slumpartade vägarna dog snart, ut åtminstone på landsvägarna.

Nu är de där vägresterna inte så där jättelätta att hitta fram till. Dom är inte skyltade på något vis, men med hjälp av min blygsamma kartskiss nedan, GPS-punkten från Eniro, de olika karttjänster jag tipsar om i värt-att-veta och att man vet att hålvägen finns strax åt vänster på bilden intill så det fixar sig säkert. En hålväg ser mest ut som ett gäng stora plogfåror i skogen och är inte så där extremt spännande att se i sig. Det är snarare blotta kunskapen om att det en gång fanns en funktion som idag är försvunnen som gör att vissa av oss gärna besöker i det närmaste obefintliga företeelser som t ex hålvägar och fornåkrar. När man väl lärt sig att se och uppskatta de där klart ickespektakulära fornminnena så är många snart fast i sökandet efter det diminutiva och småttiga.


Kartskissen intill kanske kräver en smula förtydligande och lite småtips:

Se tilll att tömma bilen på värdesaker när ni parkerar. Det har varit en del inbrott vid Fjälla.

Det är ganska mycket hästar i rörelse på vägen upp mot parkeringen. Ta det lugnt alltså. Fast jag tror nästan joggarna är värre än hästarna. Di där motionärerna kan rusa rakt ut framför bilen uppenbarligen helt utan tanke på säkerhetsmarginal. Se till att ni har den marginalen istället.

Toaletten vid färjeläget brukar vara välskött.

Kiosken/gatuköket vid parkeringen är helt OK, men är bara öppen sommartid. Skulle ni råka bli sittande lite längre där än tänkt så går nästa färja regelbundet och snart. Ta er alltså gärna tid.

Om man kommer från Lysekilshållet och ska svänga mot Fjälla där skylten säger "Gullmarsskogen 1" (ungefär 1500 meter från järnvägsövergången) kan man ibland bli stående rätt länge och vänta, om en färja just har lossat bilarna. Vad jag vet har det inte hänt någon olycka där, men verkar det lite obehagligt kan det vara idé att fortsätta rakt och vända nere vid färjeläget.


/Calle